SURUN JA MENETYKSEN UUDELLEENARVIOINTI VUONNA 2020
- kaaos- ja muutostornado

Kirjoittanut Selacia (selacia.com)
27.9.2020
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Kun yhteiskuntamme heikentyy ja on enemmän pirstoutumista ja kaaosta, ja monet elämän normit häiriintyvät tai puuttuvat, on tarve arvioida uudelleen surun ja menetyksen vaikutus ja löytää parempia tapoja selviytyä. Tässä artikkelissa hahmottelen ennenkuulumatonta tilannettamme pitkällä tähtäyksellä ja annan avainlääkkeitä.

Taustaa

Kun vuosien päästä katsomme taaksepäin tätä vuotta, oivallamme, miten paljon olemme joutuneet jättämään taakse arvossa pidettyjä asioita, menettämään rakkaitamme (jotkut meistä) ja sopeutumaan jatkuvasti.

Kuitenkin tällä erää, kun olemme sen keskellä, mitä kutsun "muutos- ja kaaostornadoksi" – ollen kuvainnollisesti tornadon sisällä – emme pysty tajuamaan koko kuvaa ahdingostamme. Jollain tavoin se on luultavasti hyvä asia, sillä egoitsemme olisi romahtanut tietäessään yksityiskohdat ja ollessaan kyvytön estämään maailmaa muuttumasta.

Surun ja menetyksen uudelleenarviointi

Vaikka suru ja menetys ovat osa ihmisenä olemista, menneisyyden selviytymismekanismit ovat kuin pieni laastari jättimäisessä ja edelleen vuotavassa avohaavassa.

Miksi nyt on niin erilaista?

Ensinnäkin, pandemia saapui vuoden 2020 alussa, käänsi elämämme nurin ja pakotti meidät sopeutumaan jatkuvasti. Epävarmuus on ollut kaikkien aikojen huippulukemissa. Kyse on tietysti paljon muusta kuin pandemiasta, mutta tuolla yhdellä asialla on ollut valtava vaikutus päivittäiseen kokemiseemme. Tuo yksi kriisi ja se, miten se on värittänyt todellisuuskuvaamme, vaikuttaa reaktioihin, joita meillä on muihin menetyksiin ja kriiseihin.

Esimerkkejä:

* Rakkaiden ihmisten ja lemmikkien sairaus tai kuolema – pandemiaan liittymätön – voi olla vaikeampi prosessoida, kun yritämme samalla jo selviytyä pandemiaan liittyvistä elämän muutoksista.

* Työpaikan menettäminen joka on itsessään jo stressaavaa, voi verottaa enemmän hyvinvointiamme tämän päivän epävarmassa ympäristössä.

* Myös sellainen asia jonka haluamme tehdä – kuten muuttaminen uuteen kotiin – voi sisältää ainutlaatuisia haasteita, jos muuttopalvelun kaltaisia asioita ei ole saatavilla.

Ihmisillä jotka ovat menettäneet rakkaitaan koronavirukselle, usein kykenemättä olemaan heidän kanssaan loppuaikoina, on lohdutonta surua ja joskus raivoa auktoriteettien törkeän huonosta pandemian hoidosta.

Vuoden 2020 uusi muotisana – koronavirussuru

Mitä se on? Se on pandemiaan yhteydessä olevaa surua, joka liittyy päivittäisten rutiinien ja tuttujen asioiden menettämiseen. Se näyttää erilaiselta jokaisella ihmisellä, mutta yleisvaikutus on sama meille kaikille.

Tässä on esimerkki, miten se vie voimat:

* Et voi mennä tavallisiin paikkoihin tai saada samanlaista fyysistä yhteyttä ihmisiin, joita ennen tapasit.

* On menetyksentunnetta ja kenties hämmennystä, sillä olet tottunut rutiineihisi.

* Herää negatiivisia ajatuksia muutoksista.

* Ahdistuksen tai vihan kaltaisia tunteita tulee mukaan, mikä katalysoi lisää negatiivista ajattelua.

* Yhtäkkiä energiasi putoaa ja sinusta saattaa tuntua rättiväsyneeltä ja haluat vain torkahtaa, kun luomisenergiaa ei ole etkä ole inspiroitunut.

Kuulostaako tutulta?

Mitä voimme tehdä

Ehdotan, että päivitämme tapaamme ajatella surusta ja menetyksestä ja otamme lukuun niiden ihmiskunnan megamuutosten suuren kuvan, joita tapahtuu 2020-luvulla. Pandemioita tulee ja menee, kuten myös muita asioita joita emme voi mitenkään nähdä etukäteen – ja kaikki asiat vaativat meitä olemaan joustava ja avomielinen, kun löydämme tapoja sopeutua.

Meidän täytyy katsoa pitkällä tähtäyksellä, sillä tässä ei ole kyse vain vuodesta 2020 tai tämän pandemian kestosta. Mitä enemmän ajattelemme lyhyellä tähtäyksellä, sitä vaikeampaa meidän on itse asiassa selviytyä menetyksestä ja elintapojemme muuttumisen aiheuttamasta hämmennyksestä.

Meidän täytyy löytää kehittyviä selviytymismekanismeja, joita voimme käyttää tänä vuonna ja myöhemmin. Niiden perusta on henkisten ominaisuuksien kehittäminen ja käyttäminen: sopeutuvuus, joustavuus, avoimuus, kärsivällisyys, kiitollisuus, kyky antaa anteeksi ja olla valmis muuttamaan mieltään. Näitä ominaisuuksia kehittäessä kehitämme myös enemmän myötätuntoa ja rakkautta itseä kohtaan. Nämä tekijät otetaan huomioon kyvyssämme olla sinnikäs kriisissä – tänä vuonna ja sen jälkeen.

Luultavimmin kehität jo näitä henkisiä ominaisuuksia. Jos näin on, tiedä, että niiden kehittyminen vie elämien ajan. Näin ollen, jos ne ovat jo tuttuja sinulle ja pystyt tällä hetkellä käyttämään niitä osan ajasta, se heijastaa henkisen kehittymisen elämiä. Tämä merkitsee, että olet valmistautunut jo kauan ollaksesi täällä nyt ja olet paremmin varustautunut, kuin nyt pystyt hahmottamaan! Salli tuon tietämisen rekisteröityä sydämeesi ja olemukseesi ja käytä sitä inspiraationa seuraaviin askeliin.

Odotan innolla palautettanne näistä teemoista sekä tietääkseni, miten voin palvella teitä laajemmin 2020. Ottakaa vapaasti yhteyttä minuun nettisivujeni kautta.

-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.