Ystäväni Tarinankertoja

Share |

Maanantai 28.1.2013 klo 16:46 - Marja


Yksi tärkeimmistä oppimistani keinoista kohti mielenrauhaa on oman sisäisen ääneni rauhoittaminen. Ensimmäinen vaihe oli tulla tietoiseksi tästä ihmismielen äänestä eli Tarinankertojasta (Jill Bolte Taylorin Elämäni oivallus-kirjasta napattu käsite), joka puhua pälpättää pääni sisällä aamusta iltaan ja selittää kaikkea sitä, mitä teen ja havainnoin. Ja toinen vaihe oli ymmärtää, että Tarinankertojaan voi suhtautua lempeästi ja rauhallisesti, mutta sen juttuja ei ole mikään pakko uskoa. Sillä vaikka Tarinankertoja on välillä paras kaverimme, niin välillä se yrittää ihan tosissaan sabotoida meitä.

Niin kuin nyt avioeron myötä oman Tarinankertojani sabotaasipyrkimykset ovat aktivoituneet. Se on heittänyt minulle tällaisia vähemmän kivoja ajatuksia, kuten: "Oletko ajatellut, miten ikävä ihminen olet? Niin sietämätön että toinen ihminen haluaa sinusta eroon." ja "Sinä et kelpaa. Sinua ei voi rakastaa. Et enää ole haluttu."

Mutta minä en usko tuota ääntä! Joten Tarinankertojan sabotaasijutut eivät hätkäytä minua yhtään, on ihan ok että avioero tuo tuollaisia ajatuksia ja tunteita pintaan. Kuuntelen kyllä nuo mielipiteet, mutta uskon että minun (sieluni) tehtävä on olla portinvartijana ja tsekata nuo ajatukset ja tunteet ja päättää mitä niillä teen.

Joten ensin otan ajatukset vastaan ja katson voinko niiden avulla tutkia itseäni ja sisäisiä (ja usein alitajuisia) uskomuksiani. Olen nimittäin sitä mieltä, että Tarinakertojiemme yritykset sabotoida meitä eivät ole millään tavalla tuomittavaa toimintaa, vaan tätä kautta voimme saada erinomaista materiaalia, jota voimme käyttää hyväksi omaan henkiseen kasvuumme, saadaksemme syvempää itsetuntemusta. Joten mielipiteeni on, että Tarinakertoja ei ole vihollisemme eikä sitä tarvitse kukistaa, vaan sen kanssa on hyvä oppia tekemään yhteistyötä.

Tsekkauksen ja mahdollisen sisäisen työskentelyn jälkeen päätän mitä teen Tarinankertojan ilmoille heittämille ajatuksille – uskonko niihin, hellinkö niitä, kasvatanko ne massiivisiin mittoihin, vai annanko niiden mennä menojaan. Kerron sitten Tarinakertojalle päätökseni, joka usein on: ”Sori vaan, en ole samaa mieltä.” Ja sitten kerron sille vielä varmuuden vuoksi vielä ne ajatukset, joihin haluan uskoa: ”Minä kelpaan ja olen ihana.” Tällä tavalla olen vähitellen kouluttanut Tarinankertojaani ystäväkseni ja opettanut sille, millä tavalla haluan tuntea ja ajatella. Tarinakertojani on opettanut minua ja minä olen opettanut sitä, ja me molemmat olemme rauhoittuneet ja tasapainottuneet prosessin edetessä. 


Kommentit

30.1.2013 12:13  Pirjo

Hieno näkökulma. Tietoiseksi tuleminen vaatii myös harjoittelua. Ajatukset ovat niin nopeita.

30.1.2013 12:39  PirjO

Kirjotukses sai mut leikkimielelle :)
Leikin nimi on Tarinankertojan eli egon ja Itsen muistileikki.
Itse tekee T-kertojan kanssa sopimuksen, missä esim 2 kuukauden ajan Itse kirjaa joka ikisen T-kertojan negatiivisen kommentin (toimii sarakkeen otsikkona) Itsestä juoksevasti numeroituihin sarakkeisiin. Aina kun uusi kommentti ilmenee, eikun uutta saraketta kehiin hymyssä suin. Kun jokin jo kirjattu toistuu, siitä merkitään ainoastaan pm ja klo aika kyseiseen sarakkeeseen. Itse oikein innolla houkuttelee T-kertojaa kertomaan mielipiteensä, että saatas mahdollisimman monta saraketta aikaseks sovitun ajan puitteissa.

Kun sovittu aika on ummessa, T-kertoja ei saa enää käyttää lauseita. Nyt hän voi tuoda mielipiteensä julki ainoastaan mainitsemalla sarakkeen numeron. Itse kirjaa vastaavaan sarakkeeseen pm ja klo ajan, ei muuta.
Tätä jatkuu niin kauan kunnes T-kertoja ei enää muista sarakkeitten numeroita. Oletan siinä vaiheessa T-kertojan kyllästyneen ja luovuttaneen.
Tän jälkeen vois leikin vaikka kääntää päälaelleen. Eli voikin ruveta kirjaamaan samalla systeemillä Itsen kanssa niitä ihania positiivisia lauseita. Ja taaskin oikein houkutella Itseä niitä "keksimään" :)

"Kirjanpidolla" näkee samoin kun ruokapäiväkirjallakin, missä mennään

30.1.2013 15:31  Marja

Hauska idea Pirjo! Kyllä siinä T-kertoja on ihmeissään kun hänen hyvät sabotointiyritykset kutistuu pelkkien sarakenumeroiden luetteluksi... Aloin kehitellä ideaa eteenpäin ja vaikeuttaa tehtävää, T-kertojan negatiiviset kommentit voisi myös luokitella eri luokkiin ja myös nämä luokat pitää sitten muistaa: A) kehoa haukkuvat kommentit, B) psyykkisiä ominaisuuksia lyttäävät lausunnot, C) menneiden tekojen katumiset, D) tulevien epäonnistumisten maalailut... Montakohan eri luokkaa sitä voisi löytää? Varmaan aika monta, on se T-kertoja sen verran taitava!

30.1.2013 15:38  Gun

Tuo on hyvin kuvailtu mitä meidän kaikkien sisällä tapahtuu. Tarinankertoja ei ota puheenaiheeksi ainoastaan omia tekojamme tai tuntemuksiamme, vaan muistuttaa meitä myös siitä mitä toiset ovat sanoneet meistä tai tehneet meille.

Onneksi meillä on sisäinen aarrearkku jonka nimi on omatunto. Kun tämä nimi on annettu tälle, syvällä meissä olevalle viisaudelle, niin on täytynyt olla vahva tieto että tällainen itsetuntemus on olemassa, joka tietää totuuden kaikesta. Ruotsiksi tämä sana on samvete (=det som vi vet tillsammans) eli se mitä yhdessä tiedämme, ja jonka avulla voimme tarkastaa kaikki pinnalla olevat tunteet ja tapahtumat. Voisin mennä niin pitkälle että sanon: Kun kuuntelemme omatuntoamme, kuuntelemme sieluamme, joka näkee aina mieltämme syvemmin ja kirkkaammin. Tämä tapahtuu kun mielemme on hiljaa mutta täynnä intoa tietää.

30.1.2013 16:00  Isoäiti

Niin tuttua on tämä kokemus. Oppaani sanoi tarinankertojasta, arkiminästäni, että selitä sille, etttä kaikki on hyvin ja mikä ei ole totta. Niin olen tehnyt ja omatuntoni, rakas sydämeni on ohjannut hiljaisuuden kautta rauhaan pikkuhiljaa sekä rakastamaan, arvostamaan ja kunnioittamaan itseäni, sen jälkeen myös muita aidosti!.

Kiitos Gun oivalluksestasi auttaa Marjaa! Itse osallistun, kun omat varani taas täydentyvät loppuviikosta!

30.1.2013 16:00  Marja

Enpä ole ennen tuota samvete-sanaa ajatellut, mulla lähti heti ajatus juoksemaan että se on kuin yhteys meitä ihmisitseämme suurempaan tietoon, ymmärrykseen ja myötätuntoon. Kaunis ajatus.

Sanat on muutenkin niin hassuja, jotkut tuntuvat sopiville ja niiden avulla asioita voi ymmärtää, toiset sanat ei sovi yhtään ja ne lukitsee ymmärrystä. Mä en esim. juurikaan käytä ego-sanaa, kun mä yhdistän sen pullistelevaan ihmiseen, vaikka meillä kaikilla se on, myös hiljaisilla ja vetäytyvillä. Siksi tuo Tarinankertoja oli mulle sopiva sana, se kuvaa tuota kaikissa meissä olevaa ihmismieltä ja sen tehtävää.

30.1.2013 21:42  Kaarina

Tarinankertoja on todella osuva nimi egolle :) Tarinankertoja arvostelee, vertailee ja luo menneisyyden näkökulmasta tulevaisuutta joka on menneisyyden kaltaista. Näin nyt-hetki peittyy tarinoiden alle emmekä kuule sydämemme ääntä, joka luo meille aina vain korkeinta parasta. Halusin itselleni parempaa elämää. Aloin tarkkailemaan ajatuksiani ja aina kun sain tarkkailijan kiinni negatiivisesta ajattelusta itseä tai toisia kohtaan, aloin antamaan itselleni anteeksi ko ajatukset. Yksinkeraisesti vain... annan itselleni anteeksi tämän harha-ajatuksen. Tarkkailija luo harhaa joten halusin lempeämmällä tavalla vähentää harhan luomista. Anteeksi antamalla tarinankertojan esitykset ovat alkaneet vähentyä. Ilokseni olen huomannut ettei jatkuva ajatusten pyöritys enää täytä mieltäni. Lisäksi yhä useammin tulee ajatuksia jotka vie helppoudella asioita eteenpäin, joskus jopa yllättävällä tavalla. Kenties tarinankertoja on alkanut luovuttamaan :)

30.1.2013 22:16  Marja

Kaarina, voi sun Tarinankertojaraukkaa, anteeksiantohan on täysi killeri T-kertojalle :-), mitenkäs hän sitten pystyy mesoamaan jos toinen sanoo vaan kauniisti että tuo on harha-ajatus, ja annan sen sinulle anteeksi! Ei ihme että on alkanut luovuttaa, varo ettei pian hiivu kokonaan pois... :-)

8.2.2013 17:11  Raimo

Onko täällä kukaan seurannut OPPT-ilmiötä? Asia on saanut ihan mielenkiintoisella tavalla huomiota valotyöntekijöiden blogeissa.

10.2.2013 11:55  PirjO

Raimo, mulla ei ole harmainta aavistustakaan, mikä on OPPT-ilmiö. Enkä löydä Googlettamallakaan mitään siitä. Voisitko valaista tietämättömän taivalta, koska näyttää sille, ettei valotyöntekijävalonikaan :) :) riitä siihen.
Namaste <3
Ps tosta namastesta tuli mieleeni Petrus jälleen :) Mainitsit halustasi joogan alkeisiin tai jotain. AVA kanavalla (kanavapaikka 13) tulee upeen näköstä ja rauhottavan tuntusta Namaste joogaa joka arkiaamu klo 8.05-8.35. Rentouttavia hetkiä meille kaikille :)

11.2.2013 16:19  Reija

Hei hurjaa,

Kiitos valtavasti tästä uudesta ajatusmallista, olen jo monesti meinannut mennä lakkoon itseni kanssa kun tuo mieli koittaa ehdoin tahdoin höpötellä turhuuksia minulle ja nyt voin ottaa aivan uuden lähestymistavan asiaan :) Kiitos, kiito, kiitos :)

12.2.2013 6:36  Myy

Mistä tulee se 3 kertaa kiitos. Itse sanon sen aina kolme kertaa, olen kuullut muidenkin sanovan ja lukenut. Miksi 3 kertaa? Onko se meissä "sisäsyntyisenä" Me vaan tiedetään se?
Kaikkea sitä tuleekin pohdituksi.

12.2.2013 13:31  Ritva

Reikissä opetettiin 'kiitos kiitos kiitos' ainakin v. 2000. Uskoisin, että näin opetetaan muuallakin, ja olisi tosiaan kiva kuulla lisää...

18.2.2013 12:13  Maritta

Minä kiitän siitä,mitä minulla on nyt, mitä minulla on ollut ja mitä minulla tulee olemaan. KIITOS KIITOS KIITOS

18.2.2013 22:20  Päivi

Eikös 3 ole pyhä luku? Isä, Poika ja Pyhä Henki: pyhä kolminaisuus...myös keho, mieli ja sielu meissä kuvastaa lukua 3. Varmasti paljon muutakin, mutta nuo tulivat mieleeni.

19.2.2013 14:48  Isoäiti

Äiti, tytär ja Pyhä sielu ... tasapainosta on kysymys ...

19.2.2013 18:13  täti

Näin tämä varmasti on,Isoäiti. Oletteko lukeneet Rhonda Byrnen "Taikavoiman", siinäpä meille taas opiskeltavaa vuoden alkuun ja elämään edelleen tätä Ihmeiden aikaa.

19.2.2013 19:15  Isoäiti

Kiitos Täti! Enpa ole lukenut. kiitos vinkistä! Hymyillään kun kohdataan ja Ihmeitä kohti Yhdessä!

28.4.2013 21:16  Olavi Pääkkö

Olipa tässä ihmettelemistä tuollaisessa jutussa..Pitäs saada tuota tarinan kertomistaitoa itellekki..No hyvä että muut osaa.,mielenkiintoista..

31.5.2013 15:12  Petri

Olen seurannut tiiviisti ent. OPPT-ilmiötä, nykyisemmin I/UV joulukuusta lähtien. Suomentamiani ja kirjoittamiani tekstejä aiheesta löytyy uudesta blogistani.
Suosittelen! :-)

9.6.2013 2:13  Gun

Kiitos Petri mielenkiintoisesta vinkistäsi ja suomentamistasi teksteistä! Oli mieluista saada tietää, että jotain näin konkreettista on alkanut tapahtua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini